LLEPOLIES I PASTISSOS

Panoli és el nom genèric que agrupa unes quantes varietats de pastes típiques d'Horta de Sant Joan i els pobles veïns de la comarca de la Terra Alta, Aquestes pastes eren les que es feien quan venien festes majors de setembre i festes d'abril. Normalment es feien panadons (pastissets, casquetes, etc...), mantecats i capsetes d'ametlla, utilitzant els productes que hi havia a les cases: oli, ametlles, mantega, etc... Quan venien festes, les dones anaven al forn a fer les pastes per tal de poder fes servir un forn gran, aquest servei es pagava en especies, per cada llanta cuita es deixaven tres pastes de pagament. A partir dels anys seixanta, la gent va començar a comprar el pa al forn. Tot i això, les pastes es continuaven fent al forn fins ben entrats els anys setanta. Fins no fa pas masses anys, es feien al forn les pastes pels casaments, batejos i comunions, com anys enrere. Tot això ens ho explicà la Sonia Carbó, pastissera de tota la vida, que avui es una de les poques que continua fent pastes a l'antiga.