Aquestes festes, a més del recolliment pròpi de la processó, tenen l'interés d'apleguar un bon nombre de balladores i balladors, sobretot infantils, de la jota d'Horta, el que fa que el final de la festa tingu un gran contingut tradicional i d'arrel a les costums.
Associació Gastronòmica, Artística i Cultural "EL PUIGVENTÓS DE LA FIGUERETA"
Aquest es un espai que tracta de fer recerca i difusió de les activitats de cultura popular i tradicional d'Horta de Sant Joan i el seu entorn.
AVÍS LEGAL
Totes les fotografies contingudes en aquest bloc estant sota el copyright dels seus autors, per tant, aquestes imatges no es poden utilitzar sense el consentiment escrit d'aquests.
PER CONTACTAR AMB NOSALTRES
Si voleu fer-nos arrivar qualsevol missatge, informació, imatges o quelcom que creieu convenient per la seva difussió al nostre bloc, poseu-vos en contacte amb nosaltres a través del nostre correu electrònic.
La població d'Horta de Sant Joan és troba situada al sud de la Vall d'Horta, enfront de l'impressionant massís dels Ports, aquestes espectaculars muntanyes de roque de formes arrodonides i aspres cingles calcàries amb agressives arestes. Val a dir però, que aquest paisatges són sens dubte els que ens resulten més encisadors al moments de visitar-los, tenim llocs tant espectaculars com les Roques de Benet, una molt recomanable excursió fins el seu cim des del que veurem unes vistes impressionants dels ports, el salt de Sotorres, el salt de Ferrassó, impressionant tall de la muntanya que ho és més encara quan baixa aigua, el Ventador, les olles del Baubo, l'àrea recreativa de la Franqueta, la Cova de les Piletes, Lo Parot, lloc de visita obligada a tocar del poble, cal però, no oblidar el casc antic del poble, caminar pels seus entortolligats carrers és sens dubte una manera de reviure les formes de vida dels antics hortalans.
El poble d'Horta de Sant Joan
Les Roques de Benet
El salt de Ferrassó
LA NOSTRA GASTRONOMIA
UN SEGLE DE PANOLI
Panoli és el nom genèric que agrupa unes quantes varietats de pastes típiques d’Horta de Sant Joan i pobles veïns de la comarca de la Terra Alta. Aquestes pastes eren les que es feien quan venien festes majors de setembre i festes d’abril. Normalment es feien panadons (pastissets, casquetes, etc...), mantecats i capsetes d’ametlla, utilitzant sempre els productes que hi havia a les cases: oli, ametlles, mantega, etc.
PANADONS
Els panadons són un dels dolços més representatius de la rebosteria tradicional de les nostres terres, de marcada influència àrab. De fet s’atribueix el naixement d’aquest dolç a un concurs convocat el segle XI per un governador de la ciutat de Tortosa, que en aquell temps era sota el domini sarraí. Es tracta d’una pasta seca, amb forma de mitja lluna, ensucrada per damunt i que s’elabora amb oli d’oliva, farina, sucre, ous i aiguardent. Aquesta massa es farceix amb confitura de cabell d’àngel i més recentment també amb moniato, xocolata, mató o taronja. Segons les poblacions se’ls coneix amb les denominacions de casquetes o pastissets. La denominació de “panadons” bé donada pel fet que alguns pobles de la Terra Alta van estar repoblats per gents de Lleida, tot i que a Lleida els fan farcits de pinyons i espinacs.
Ingredients: 3 tasses d’oli, ½ tassa d’aiguardent, ½ tassa de mistela 1 rovell d’ou farina cabell d’àngel
QUI SOM
Per què ens pogueu conèixer, aquí us mostrem unes quantes fotografies dels que integrem la nostra associació. Aquest es un petit tast de les que de tant en tant us anirem presentan.